Powered by WP Bannerize

Претераната физичка активност може неповолно да влијае врз можноста за забременување

Претераната физичка активност може неповолно да влијае врз можноста за забременување

Нормалната физичка активност секако е препорачана и за жените и за мажите во периодот на предконцептуалната фаза.

Најчестите причини кои доведуваат до хистеректомија

Најчестите причини кои доведуваат до хистеректомија

Хистеректомија е хируршка интервенција при која што се отстранува матката кај жените. Најчеста причина што доведува до неопходост од оваа постапка е појавата на фиброиди и миоми ( бенигни израстоци во внатрешноста на матката).

Причини кои доведуваат до појава на вонматерична бременост

Причини кои доведуваат до појава на вонматерична бременост

Вонматерична бременост се нарекува секоја бременост во која оплодената јајце клетка се имплантира надвор од матката, каде и настапува развој на ембрионот и плацентата.

Врз плодноста на мажите влијаат и автоимунолошки фактори

Врз плодноста на мажите влијаат и автоимунолошки фактори

Според истражувањата, машката неплодност како причина за брачната неплодност во минатото се појавувала во 20% од случаите, додека пак во денешницата тој процент се искачил на 40%.

Крипторхизам како причина за неплодност кај мажите

Крипторхизам како причина за неплодност кај мажите

Крипторхизмот е аномалија која што се манифестира со неможност тестисите да се спуштат во скротумот.

Шансите за успешна бременост се многу поголеми во првите три месеци по спонтаниот абортус

Шансите за успешна бременост се многу поголеми во првите три месеци по спонтаниот абортус

Според американското истражување објавено во списанието Obstetrics and Gynecology паровите кои сакаат да добијат потомство треба да се обидат уште еднаш во текот на трите месеци по настанатиот спонтан абортус во раната бременост, бидејќи тогаш шансите за успешно забременување се поголеми во однос на шансите при подоцнежните обиди по подолго чекање.

Планирани сексуални односи за стимулација на овулацијата и полесно забременување

Планирани сексуални односи за стимулација на овулацијата и полесно забременување

Планираните сексуални односи се сметаат за прв облик на реакција во случај на постоење на сомнеж за неплодност кај партнерите.

Жените во предвремена менопауза сепак можат да забременат

Жените во предвремена менопауза сепак можат да забременат

Предвремената менопауза (premature ovarian failure – POF) е состојба во која менструалниот циклус кај жените престанува пред нивната четриесетта година од животот.

Иако се соочувате со потешкотии во забременувањето сепак не се откажувајте од бременоста

Иако се соочувате со потешкотии во забременувањето сепак не се откажувајте од бременоста

Според лекарите, на вештачкото оплодување не треба да се гледа како на единствена можност за забременување која треба да помине само со еден обид бидејќи шансите за успех во процесот се зголемуваат со зголемувањето на бројот на третманите и обидите.

По тринаесет неуспешни ин витро оплодувања, овој брачен пар конечно го добил своето прво бебе

По тринаесет неуспешни ин витро оплодувања, овој брачен пар конечно го  добил своето прво бебе

Пред крајот на оваа година што изминува, на еден брачен пар од Англија кој се борел со неплодноста цели единаесет години им се исполнила животната желба- да добијат бебе.

Полизаситените масти ја зголемуваат плодноста кај мажите

Полизаситените масти ја зголемуваат плодноста кај мажите

Според статистиката, секој трет пар во светот се соочува со проблем околу можноста забременување на партнерката.

Powered by WP Bannerize