Powered by WP Bannerize

Болна овулација

Болна овулација

Некои жени во текот на овулацијата чувствуваат болки исти како и менструалните болки. Телото може да сигнализира дека настапува овулација во развивајќи облик на болки или грчеви во долниот дел од стомакот кои обично се локализирани на онаа страна каде што ќе настапи овулацијата.

Ендометриозата ја намалува можноста за забременување

Ендометриозата ја намалува можноста за забременување

Ендометриозата е тврдокорна и крајно непријатна болест. Со ова хронично воспалително заболување се зафатени дури 25 % од женската популација. Една третина од жените кои што не се во можност да забременат боледуваат од еднометриоза.

Најголемите стравови на новите мајки

Најголемите стравови на новите мајки

Многумина од нас, кога сме биле на прагот да го донесеме на свет нашето прво бебе, сме се соочиле со бран од емоции и размислувања што ќе се случува понатаму. Преобразбата од независна жена во мајка која што е постојано врзана со едно детенце е навистина голема промена. Мајчинствотот секако дека не менува, ги менува нашите цели и интереси и тоа е сосема во ред. Тоа не значи дека жената кога ќе стане мајка се губи самата себе, напротив таа само се надополнува. Често тој бран на емоции поврзани со оваа промена носи во себе и стравови со кои се соочува секоја “новопечена”мајка.

Какви се шансите да забремените ако имате нередовна менструација

Какви се шансите да забремените ако имате нередовна менструација

Дали нередовната менструација значи дека овулирам повеќе или помалку? Дали ќе имам повеќе проблеми при обидот да забременам?

Кога станува збор за вонматерична бременост?

Кога станува збор за вонматерична бременост?

Вонматерична бременост е абнормална бременост која се јавува надвор од матката, во околина во која што бебето неможе да преживее.

Недостиг на овулација – причина за неплодност кај жената

Недостиг на овулација - причина за неплодност кај жената

Ановулација означува неможност кај жената во текот на циклусот да настане овулација, односно да се ослободи јајце клетка која подоцна би била оплодена, особено по изминување на три последователни месеци,односно циклуси.

Дали алокохолот ја зголемува неплодноста кај мажите?

Дали алокохолот ја зголемува неплодноста кај мажите?

Едно од честите прашања поврзани со неможноста да се зачне е дали е во ред мажот да конзумира алкохол во периодот кога парот се обидува да добие дете?

Таблета ” ден потоа “

Таблета " ден потоа "

Постојат многу начини на кои може да се спречи несаканата бременост како што се употребата на кондоми, контрацептивни пилули, вградување спирала и сл. Но што ако некој од тие методи затаи а жената не е во план да ја задржи бременоста?

Можен ли е спонтан абортус после 12 недела?

Можен ли е спонтан абортус после 12 недела?

Повеќето спонтани абортуси се случуваат во периодот од првото тримесечје. Обично станува збор за абортуси кои за жал се случуваат до 12 недела од бременоста, затоа и медицински се нарекуваат рани пометнувања. Ретко, но не и неможно, до спонтан абортус може да дојде и во подоцнежната бременост, по одминувањето на првите три месеци.

Дали антибактериските сапуни се штетни по здравјeтo на трудницата?

Дали антибактериските сапуни се штетни по здравјeтo на трудницата?

Според последните истражувања, бремените жени би требало да избегнуваат употреба на антибактериски сапуни , имајќи предвид дека вообичаените антибактериски соединенија се повеќе ги загрижуваат стручњаците за заштита на здравјето, кои се сомневаат дека сапуните можат штетно да влијаат на развојот на фетусот и мајката.

Генитален херпес

Генитален херпес

Многу луѓе не знаат дека боледуваат од генитален херпес, бидејќи никогаш немале симптоми и знаци на болеста, или пак, не ги препознале симптомите, доколку ги имале. Клиничките студии кои ги испитувале жените со висок ризик за сексуално преносливи болести, покажале дека 47 % од овие жени се носители на вирусот, иако само кај една половина од нив некогаш биле присути симптоми на инфекцијата. Симптомите се посебно изразени во примарната инфекција (првото избивање на херпесот).

Powered by WP Bannerize