Powered by WP Bannerize

Што може да предизвика забрзување на срцевиот ритам

Што може да предизвика забрзување на срцевиот ритам

Стресот се вбројува помеѓу главните причинители на забрзаниот срцев ритам како и пречестото конзумирање на кофеински напитоци. 

Инконтиненцијата може да се излекува со магнетна интервенција

Инконтиненцијата може да се излекува со магнетна интервенција

Инконтиненцијата е неспособост за контрола на уринирањето. Тоа е неволно испуштање на урината и особено е често при постоење на слабост на карличните мускули.

Откриена вакцина против „зика“ вирусот

Откриена вакцина против „зика“ вирусот

Веќе неколку прототипови на вакцината за зика вирусот се тестирани на животни, но новата вакцина развиена во Соединетите Американски држави на Универзитетот во Пенсилванија е првата која постигнала добри резултати без користење на жив вирус. 

Зошто високата температура не треба да се симнува со употреба на алкохол

Зошто високата температура не треба да се симнува со употреба на алкохол

Доколку телесната температура е висока, млаките облоги ( парче памучна ткаенина натопена во млака вода ) или туширањето со млака вода можат многу подобро и подолгорочно да помогнат за разлика од триењето на телото со мешавина од алкохол и вода.

Општи препораки за намалувањето на ризикот да заболите од грип

Општи препораки за намалувањето на ризикот да заболите од грип

Според епидемиолозите, во сезоната на вирусните заболувања како што се грипот и настинките, треба особено да се внимава на превенцијата од овие заболувања.

Симптомите на грипот се посилни од оние на настинката

Симптомите на грипот се посилни од оние на настинката

Симптомите на грипот варираат, но она што се забележува во поголемиот број случаи е високата температура која обично се движи во интервал меѓу 38 и 40  степени Целзиусови.

Стресот и ендометриозата

Стресот и ендометриозата

Намалувањето на ниво на стрес на кое што е изложен организмот може значително да помогне во лекувањето на ендометриозата.

Кремите на база на прогестерон помагаат во случај на ендометриоза

Кремите на база на прогестерон помагаат во случај на ендометриоза

Познато е дека прогестеронот го успорува растот на абнормалното ткиво на ендометриумот. 

Резистенцијата кон антибиотиците се јавува полесно отколку што мислиме

Резистенцијата кон антибиотиците се јавува полесно отколку што мислиме

Состојбата во пракса во поглед на употребата на антибиотиците и антибиотискиот начин на терапија е навистина загрижувачка.

Хормонската нерамнотежа како причина за изостанок на месечниот циклус

Хормонската нерамнотежа како причина за изостанок на месечниот циклус

Аменореата,  односно изостанокот на редовниот менструален циклус, покрај многуте причини, може да биде предизвикана и од хормонски дисбаланс во организмот на жената.

Двобојните нокти се можен знак за бубрежни заболувања

Двобојните нокти се можен знак за бубрежни заболувања

Голем е бројот на луѓе кои што страдаат од хронични заболувања на бубрезите и имаат двобојни нокти.

Powered by WP Bannerize