Powered by WP Bannerize

Мајчиното млеко ги убива канцерогените клетки

Мајчиното млеко ги убива канцерогените клетки

Во истражување во 2010  во Шведска научниците објавија дека имаат докази дека мајчиното млеко ги убива ќелиите на ракот. 

Зошто е важно да внимаваме на нивото на маснотии во крвта

Зошто е важно да внимаваме на нивото на маснотии во крвта

Зголеменото ниво на маснотии во крвта не е сакана појава и без разлика на тоа кои  се причините што довеле до нејзиното присуство секогаш е вредна за внимание.

Крвниот притисок варира според возраста и полот

Крвниот притисок варира според возраста и полот

Стандардните вредности на она што се смета за нормална вредност на крвниот притисок секогаш се во постојана варијација и тоа во зависност од возраста и полот. 

Афти кај возрасните – зошто се создаваат и како да си помогнете

Афти кај возрасните - зошто се создаваат и како да си помогнете

Афтите се мали ранички во усната шуплина, неретко болни, кои најчесто можат да се лоцираат на непцата но и на слузницата, јазикот и внатрешниот дел од образите.

Аменореа-отсуство на очекуваното менструално крварење

Аменореа-отсуство на очекуваното менструално крварење

Аменореата претставува отсутност на менструалното крварење. Постојат два типа на аменореа-примарна и секундарна.

Кој е најчестиот предизвикувач на кондиломите

Кој е најчестиот предизвикувач  на кондиломите

Кондиломите се генитални брадавици кои, како што кажува и самото име, се појавуваат во пределот на гениталните органи и претставуваат високо заразна сексуално пренослива болест.

Со јогурт во борба против габичните инфекции

Со јогурт во борба против габичните инфекции

Јогуртот во себе содржи таканаречени добри бактерии кои се исклучително корисни во борбата против габичните инфекции, без разлика дали тие се случуваат на површината или внатре во телото,

Како да ја препознаете мигренозата аура

Како да ја препознаете мигренозата аура

Кај мигрените со аура од која боледуваат околу 20% од лицата кај кои веќе е дијагностицирана мигренозна главоболка, на болката и претходи аура, која се состои од видни, сензорни и моторички пореметувања. Мигренозната аура бележи мноштво од варијации во зависност од индивидуата каде што се појавува.

Медикаментозно лекување на мигрената

Медикаментозно лекување на мигрената

Мигрената можеме да ја лекуваме лекувајќи ги симптомите од актуелниот напад или применувајќи долгорочна терапија за спречување на потенцијалните мигренозни напади во иднина.

Препознајте дали и кај вас хормонот на стресот е висок до небо

Препознајте дали и кај вас хормонот на стресот е висок до небо

Преполна дневна агенда, семејна расправија, можеби неколку неплатени сметки, пропадната вечера, лошо летување… Нема сомнеж дека секојдневните проблеми предизвикуваат зголемување на нивото на стрес, причина повеќе надбубрежните жлезди да се активираат во излачувањето на хормонот на стрес наречен кортизол.

Научниците создале вирус кој лечи од алкохолизам

Научниците создале вирус кој лечи од алкохолизам

Повеќе од 250,000 луѓе ширум светот секоја година умираат од хронична болест на црниот дроб и цироза.

Powered by WP Bannerize