Powered by WP Bannerize

Синдром на мортон стапало

Синдром на мортон стапало

Синдромот мортон се смета дека постои кога вториот прст до палецот на ногата е подолг од самиот палец.

Ризик фактори за појава на рак на грлото на матката

Ризик фактори за појава на рак на грлото на матката

Според статистичките податоци веднаш по ракот на дојката, ракот на грлото на матката го завзема второто место на зачестеност кај жените.

Кога главоболката треба да не загрижи

Кога главоболката треба да не загрижи

 

Според Светската здравствена организација, 47% од луѓето ширум светот барем еднаш годишно имаат главоболка.

Политичарите главни на првиот училишен ден

Политичарите главни на првиот училишен ден

Градоначалникот им посака добредојде на првачињата…Министерот им се обрати на првачињата…Политичарите не го испуштија првиот училишен ден за преку децата да ќарат поени. Така, наместо првачињата, тие беа главните ѕвезди на првиот училишен ден. Разговаравме со универзитетската професорка Татјана Стојановска-Иванова за ваквиот потег.

Болен сексуален однос – диспареунија

Болен сексуален однос – диспареунија

Симтомите по кои би се препознала диспареунијата како состојба се навистина разнолики, тргнувајќи од чувство на пецкање и непријатност во вагината се до болки кои го зафаќаат целиот генитален дел-клиторисната регија и длабоката вагинална внатрешност.

Анксиозност кај деца, пишува м-р по клиничка психологија Надица Скепароска-Петковска

Анксиозност кај деца, пишува м-р по клиничка психологија Надица Скепароска-Петковска

Анксиозноста е нормална реакција и е важна биолошка функција во вид на аларм кој се активира секогаш кога претстои опасност или закана за човекот. Одредена доза на анксиозност е нормална и ни помага да останеме будни, фокусирани и мотивирани.

Кога се прави мамографија?

Кога се прави мамографија?

Мамографијата е испитување на градите преку х зраци. Пред се се обрнува внимание на млечните жлезди. Со помош на мамографијата се следат било какви промени во дојките.

Терапија со деца преку игра

Терапија со деца преку игра

Сите деца, дури и оние во хармоничните семејства опкружени со многу љубов и разбирање, честопати се сретнуваат со предизвиците на одраснувањето. Тие предизвици се поврзани со учењето на нови нешта, нови ситуации и се́ она што се случува во конфузниот свет на возрасните. Предизвик за едно дете може да биде тргнувањето во градинка или школо, може да биде ненадејна загуба на сакана личност, родителскиот развод, преселба, раѓање на помало братче или сестричка и слично.

Сестра Бети: Детските судбини ми го кршат и радуваат срцето постојано

Сестра Бети: Детските судбини ми го кршат и радуваат срцето постојано

Здравиот човек има илјада желби, болниот само една-да оздрави! Таква е желбата и на дечињата кои се лекуваат на Детската клиника во Скопје.
Сепак, вработени на клиниката и млади волонтери преку проектот „ Зошто сум во болница “ две години се трудат да им го олеснат престојот на болните дечиња во оваа установа. Медицинската сестра Елизабета Костова, или кај дечињата позната само како тетка Бети е дел од овој проект.

Јовановска-Јанковска:Мајките на децата со ретка болест, бијат битка која ги прави јаки и издржливи

Јовановска-Јанковска:Мајките на децата со ретка болест, бијат битка која ги прави јаки и издржливи

Верче Јовановска Јанковска е потпретседател на ХАЕ Македонија, Здружение на пациенти кои имаат Хередитарен ангиоедема (ХАЕ). Ова ретко заболување претставува мутација во генот кој го контролира создавањето на еден крвен протеин наречен Ц1 инхибитор. Затоа, кога има дефицит или кога е нефункционален, настанува дисбаланс на тие сложени процеси и резултира со создавање на штетни пептиди.

Спонтан абортус, знаци, причини и третман

Спонтан абортус, знаци, причини и третман

Спонтан абортус е спонтана загуба на бременоста, во првите 20 седмици, кога бебето не може да преживее надвор од мајката. Спонтаниот абортус е многу честа појава, се јавува кај околу 10-25% од утврдените бремености. Една четвртина од жените искусиле барем еден спонтан абортус.

Powered by WP Bannerize