Powered by WP Bannerize

Дрвени или пластични даски за сецкање во кујната

Дрвени или пластични даски за сецкање во кујната

Долго се мислело дека дрвените даски за сецкање го поттикнуваат развојот на бактериите поради порите на нивната површина, став кој што ги стави во широка употреба пластичните даски за сечење.

Намирници кои се побогат извор на калциум од млекото

Намирници кои се побогат извор на калциум од млекото

На поголемиот број возрасни лица, дневната потреба на калциум се движи помеѓу 1000 и 1300 милиграми, додека во шолја млеко има околу 290 милиграми.

Дали навистина ни се потребни пет оброци во текот на денот

Дали навистина ни се потребни пет оброци во текот на денот

Многумина нутриционисти се сложуваат околу тоа дека на човекот му се потребни три главни оброци во текот на денот.

Боровницата може да помогне на лицата со метаболички синдром

Боровницата може да помогне на лицата со метаболички синдром

Бројни истражувања покажуваат дека конзумирањето на боровинки позитивно влијае врз работата на многу органи во човековото тело, поволно влијаат на организмот преку засилување на имунолошкиот систем и го регилираат метаболитичкиот синдром.

Зошто зеленчуковата супа треба да биде кралица на трпезата

Зошто зеленчуковата супа треба да биде кралица на трпезата

Зеленчукот е еден од главните извори на витамини, минерали и растителни влакна за организмот. Супата од зеленчук е нискокалоричен нутритивен оброк кој на организмот освен потребната течност му обезбедува голема количина на хранливи материи и електролити.

Премногу шеќери ја успоруваат функцијата на мозокот

Премногу шеќери ја успоруваат функцијата на мозокот

Истражувањето спроведено на Универзитетот УКЛА сугерира дека конзумирање на преголема количина на фруктоза го успорува процесот на функционирање на мозокот како и памтењето отежнувајќи го учењето кај децата.

Комбинацијата од домати и брокула има силни антиканцерогени својства

Комбинацијата од домати и брокула има силни антиканцерогени својства

Доматите се еден од ретките видови на зеленчук кои со термичката обработка не ги намалуваат своите нутритивни вредности.

Чај против подуеност во стомакот и гасови

Чај против подуеност во стомакот и гасови

Благодарејќи на релаксирачките својства на нането, оваа билка благотворно делува против грчеви во дигестивниот тракт и подуеност.

Дали знаете кој ја сварил првата шолја чај

Дали знаете кој ја сварил првата шолја чај

Во денешно време чајот се смета за втор најконзумиран напиток во светот после водата. Една шолја чај во просек содржи 40 мг кофеин што е половина од шолја кафе, содржина која варира во зависност од видот на чајот.

Гуараната го забрзува процесот на слабеење

Гуараната го забрзува процесот на слабеење

Првите забележани податоци за користењето на оваа билка се од времето на домородните племиња кои живееле по течението на реката Амазон во Јужна Америка.

Казеинот како негативен аспект од кравјо млеко

Казеинот како негативен аспект од кравјо млеко

Кога го одбираме кравјото млеко како дел од нашето и менито на нашите деца, она на што најмногу треба да внимаваме е неговото потекло.

Powered by WP Bannerize