Powered by WP Bannerize

Кои навики ја намалуваат еластичноста на градите

Кои навики ја намалуваат еластичноста на градите

Едно неодамнешно истражување покажа дека градите стареат две до три години побрзо од остатокот на телото, а  некои секојдневни навики влијаат тој процес уште повеќе да се забрза.

Психолошката зрелост на постарите мајки има добро влијание врз детето

Психолошката зрелост на постарите мајки има добро влијание врз детето

Психолошката зрелост на постарите мајки има позитивно влијание врз развојот и благосостојбата на детето, покажува истражувањето на Европскиот психолошки журнал. Како што е наведено во истражувањето, децата чиишто мајки се постари имаат помалку проблеми со емоциите и однесувањето.

Кога брачните партнери се сложуваат дека не се сложуваат

Кога брачните партнери се сложуваат дека не се сложуваат

Светски познатиот психолог Џон Готман, тврди дена постојат само две најзначајни причини кои всушност се неизбежни показатели на развод на брачните партнери во иднина.

Како навистина плива сперматозоидот

Како навистина плива сперматозоидот

Тим на истражувачи од Велика Британија и Јапонија открија дека движењето на главата и опашката на секој од сперматозоидите прават бранови налик оние од магнетните полиња кои создаваат магнети и дека во целата трка се крие едноставна математичка формула.

Замрзнување на јајце-клетки како решение за жените без партнер

Замрзнување на јајце-клетки како решение за жените без партнер

Постои решение и за жените без партнер кои се уште не размислуваат за родителство, а на кои тестовите покажуваат намален број на јајце-клетки. Тие можат да го замрзнат нивниот биолошки материјал, па еден ден кога ќе сакаат да родат, можат да ги одмрзнат и да ја остварат репродукцијата.

Седум погрешни причини за стапување во брак

Седум погрешни причини за стапување во брак

Се повеќе младенци се одлучуваат да стапат во брак поради многу причини освен љубовта, што е причина бројот на разводи се зголемува од година во година.

Со завршување на бракот, не престанува родителството

Со завршување на бракот, не престанува родителството

Промена на долгогодишната пракса на постапување со децата од разведен брак во Македонија, односно воведување одредба за еднакво вршење родителско право и по разводот и регулирање на времето кое децата ќе го поминат со родителот. Ова се барањата кои денеска беа упатени на националната конференција на тема: „Детето во фокусот – потребата за воведување заедничко родителство по развод во Македонија и влијанието на овој концепт врз остварувањето на правата на детето“.

Извинувањето вреди злато

Извинувањето вреди злато

Тешко може да се очекува дека родителите и детето во секоја ситуација ќе можат да се конторлираат и на примерен начин да ја искажат фрустрацијата.

Фрустрација кај родителите

Фрустрација кај родителите

Ако родителите не знаат да ја контролираат фрустрацијата, ќе реагираат на начин што ќе покажуваат бес, лутина, помалку трпение за одредено однесување на децата, непримерна комуникација и слично.

Дали страдате од постсексуална депресија

Дали страдате од постсексуална депресија

Чувствувате ли тага, раздразливост или анксиозност после секс, дали постои можност да поледувате од т.н постсексуална депресија.

Што се случува со телото кога ќе престанете да вежбате

Што се случува со телото кога ќе престанете да вежбате

Една од работите што се случува кога ќе престанете да вежбате е што телото добива помалку кислород во однос на периодот додека сте тренирале.

Powered by WP Bannerize