Powered by WP Bannerize

Патување на малолетно дете со авион без присуство на родителите -кои се правилата

Патување на малолетно дете со авион без присуство на родителите -кои се правилата

Секаде низ светот постојат строго дефинирани процедури кога е во прашање патувањето на малолетно лице во странство, особено поради безбедносни мерки.

Зошто е добро да патувате со вашите деца

Зошто е добро да патувате со вашите деца

Секое патување е можност повеќе децата да научат колку всушност е голем светот. А тој голем свет е полн со различности, новини и случувања, толку голем што детето сфаќа дека е само мала риба во пространото море. Мала риба која треба да си го најде своето место.

Совладајте ја мачнината од патување

Совладајте ја мачнината од патување

Симптоми на болеста при возење се вртоглавица, слабост, студена пот, бледило, главоболка, мачнина и повраќање.

Ефикасен трик како да се справите со мачнините за време на патувањето

Ефикасен трик како да се справите со мачнините за време на патувањето

Сигурно вашите куфери се спакувани но не заборавајте со себе да понесете неколку листови од ловор.

Земајте пробиотици пред патување

Земајте пробиотици пред патување

За лечење на стомачните проблеми потребни се пробиотици кои помагаат да се регулира цревната флора. За организмот да не дехидрира треба да се земаат што повеќе течности, а во аптеките можат да се купат многу лекови кои содржат електролити со кои се надоместува изгубената течност.

Стомачните проблеми можат да го расипат одморот

Стомачните проблеми можат да го расипат одморот

Oдморот на многумина можат да им го упропастат стомачните проблеми кои можат да потраат и по неколку дена. Со промена на средината доаѓа до пореметување на добрите бактерии во цревата.

Забава на плажа со децата

Забава на плажа со децата

Освен капење во море, на децата може да им биде интересно и кога си играат во песок. Трчањето и одењето по песок со боси нозе е одлично за правилен развој на стапалата, но водете сметка песокот да не биде премногу жежок или детето да не се исече на острите камења или стакло.

Колку време детето може да помине во вода

Колку време детето може да помине во вода

Капењето на бебе помало од една година во море не треба да биде подолго од 10 минути. Не дозволувајте детето да почне да се тресе и устата да му помодри, па дури тогаш да го извадите од вода.

Надминување на стравот од вода

Надминување на стравот од вода

Доколку првпат е на море, детето може да се исплаши од брановите и шумот на водата, па ќе одбива да влезе во вода. Не правете ништо на сила, туку обидете се да му раскажете приказна како морето е убаво. Обидете се да го убедите да ги натопи нозете, а потоа да седне во плиткото.

Кога бебето смее да се капе во „голема“ вода

Кога бебето смее да се капе во „голема“ вода

Различни студии се занимаваат со тоа, кога е најдобро бебињата да се капат во езеро, море, река или базен. Одговорот на ова прашање сепак лежи во детето, а не во вас, ниту кај стручњаците и оние кои ги пишуваат студиите.

Совети за безбедно патување

Совети за безбедно патување

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштатата (РСБСП) советува како безбедно да тргнете на пат, бидејќи периодот што следува ќе ја зголеми фрекфренцијата на возила надвор од населените места.

Powered by WP Bannerize