Здрави, силни и весели деца

Здрави, силни и весели деца

Малите се често болни во првите години во животот, бидејќи имунитетот не им е дозволно развиен. Вирусите и бактериите не можеме да ги контролираме, но родителите можат да ги преземат следните мерки за заштита.

Прашања кои можат да го усреќат вашето дете

Прашања кои можат да го усреќат вашето дете

Др. Саманта Родман е клинички психолог и мајка на три деца. На својот блог пишува различни теми од семејната психологија. Неколку прашања редовно им поставува на своите деца, а целта е децата после некое време да започнат да си ги поставуваат сами на себе.

Што децата никогаш не забораваат

Што децата никогаш не забораваат

Постојат случувања кои децата не ги забораваат, со задоволство се сеќаваат и имаат емотивна поврзаност со тоа. Околината каде што растат, останува врежана во сеќавањата. Местото на живеење, лулашките, домашните миленичиња, домашните животни, паркот, излетите, летувањата.

Љубомората кај децата

Љубомората кај децата

Најчеста причина за љубомора кај децата е раѓањето на братче или сестриче ако детето за тоа не е подготвено.Се чувствува загрозено, разнишана му е позицијата во семејството, мора со некој да ја дели љубовта од родителите.

Зошто децата сакаат да повторуваат?

Зошто децата сакаат да повторуваат?

Повторувањето на исти приказни, песни кои им ги раскажувате или цртани кои ги гледаат е една од фазите во развојот на детето која е најизразена од втората до четвртата година. На две години детето интензивно го развива својот говор, па со тоа ги развива вештините преку кои подобро ги разбира приказните, песните или цртаните кои ги гледа.

Што е што во развојот на детето?

Што е што во развојот на детето?

При когнитивниот развој, преку играта се развиваат различни спобности, мерење, проценување, балансирање, специјални способности, реверзибилност, логички класификации.Социо-емотивниот развој вклучува развивање на односите, како и развој на однесувањето и социјални вештини поради кои децата ќе бидат прифатени во училиштето и општеството.

Вистинско време за градинка

Вистинско време за градинка

За поаѓање во градинка нема законско правило туку препорачлива возраст, но тоа зависи од детето. Индивидуалните разлики меѓу децата се големи, па тешко може да се одреди границата да се замине во градинка која е идеална за сите деца.

Им ги проверувате ли на децата Фекјсбук и мобилните телефони?

Им ги проверувате ли на децата Фекјсбук и мобилните телефони?

Една третина од родителите сметаат дека шпиунирањето на децата е нужно за нивно добро, откри британското истражување во кое учевствувале 2000 родители. Родителите најмногу ги загрижува со кого комуницира нивното дете на интернет, колку време поминува на компјутер и кои страници ги посетува.

Да или не за сликите на децата на Фејсбук

Да или не за сликите на децата на Фејсбук

Често се води полемика за тоа, дали детските фотографии треба да ги ставате на било која социјална мрежа.Секако, има и такви кои сакаат тоа да го прават. Но, треба да имате предвид што ништо не смее да се најде на интернет.

Музиката е дел од животот на децата

Музиката е дел од животот на децата

Раното запознавање на децата со музиката е повеќе од забавување. Тоа може да го поттикне учењето, да биде како важен дел од детската рутина и може да понуди доживотна корист.Музиката допринесува за развој на сите сетила кај децата при што се создваат нервни врски меѓу клетките и мозокот.

Пластелинот ја развива фината моторика

Пластелинот ја развива фината моторика

Пластелинот е еден од најинтересните материјали со кои децата сакаат да си играат. Оваа едноставна играчка, нуди бескрајни можности за креирање, потребни се малку време и фантазија За правилен развој на малите неопходно е во нив да го пробудите истражувачкиот дух, да го научat светот околу себе и да постанaт активни истражувачи. Децата сакаат да фантазираат и тие слики можат да ги остварат со помош на пластелинот.