Powered by WP Bannerize

Кога цицањето на прстот станува проблем

Кога цицањето на прстот станува проблем

Што подолго и посилно детето го цица прстот, посебно за време на ноќта, последиците се потешки.Тоа може да доведе до тоа дететео да има неправилни заби, загриз, отежнато да ја составува устата и неправилно да изговара неколку гласови.

Мачкањето на прстот со сенф или лута пиперка нема да ги одврати децата од цицање

Мачкањето на прстот со сенф или лута пиперка нема да ги одврати децата од цицање

Некои деца цицаат прст, додека другите се определуваат за цуцла. За разлика од цуцлата, прстот секогаш е достапен и не може да се изгуби навечер, додека цуцлата е помалку штетна за забите, може полесно да се сокрие кога ќе дојде време за тоа и децата полесно се одвикнуваат од неа.

Цицањето на прст им е вродена навика на бебињата

Цицањето на прст им е вродена навика на бебињата

Дури 45 проценти од двегодишните деца цицаат прст, но за среќа само мал број од нив ја задржуваат ова навика и после четвртата година.

Кои проблеми можат да се случат подоцна ако бебето се роди со сина боја на кожата

Кои проблеми можат да се случат подоцна ако бебето се роди со сина боја на кожата

Бебињата кои се родиле сини веднаш по раѓањето, го добиваат потребниот третман и по неколку часа или денови набљудување се враќаат кај мајките бидејќи е се во ред со нив.

Зошто некои бебиња се раѓаат темно сини

Зошто некои бебиња се раѓаат темно сини

Две најчести причини зошто бебето се раѓа темно сино се Цијаноза и Акроцијаноза.Цијаноза се смета за сериозна кога се работи за здравјето. Најчесто се случува поради срцеви проблеми. Бебето кое се родило темно сино не се движи и не плаче, се смета дека има проблеми со респираторниот систем а тоа е предизвикано од срцето.

Од што зависи бојата на бебето при раѓањето

Од што зависи бојата на бебето при раѓањето

Бојата на кожата на бебето при самото раѓање зависи од повеќе фактори. Најголем број од бебињата се раѓаат со темно-виолетова боја, додека други се раѓаат и црвени.

Лимонот е одличен одмастувач на мрсната кожа

Лимонот е одличен одмастувач на мрсната кожа

Лимонот е една од најпопуларните состојки на маските за лице давајќи и на кожата мек и тониран изглед но и витамините кои и се потребни за нејзнино обновување.

Како да го поминете дочекот за Нова година кога сте со деца

Како да го поминете дочекот за Нова година кога сте со деца

Секогаш можете да ги повикате пријателите на забава, но кажете им да ги земат и своите деца. Се што треба да направите е да обезбедите соба во која ќе спијат вашите и децата на пријателите.

Што треба да се наоѓа во новогодишното пакетче

Што треба да се наоѓа во новогодишното пакетче

Пакетчето требa да биде прилагодено на возраста на детето. Логично е дека на бебе од една година не треба да му се даваат слатки и грицки, како ни играчки кои не се соодветни за неговата возраст.

Колку подарувањето на новогодишни пакетчиња е значајно

Колку подарувањето на новогодишни пакетчиња е значајно

Новогодишните и божиќните празници се период на подарување, а посебна традиција има подарувањето на пакетчиња на децата, кои вообичаено ги носи Дедо Мраз, и ги става под елка.

Бруксизам кај децата

Бруксизам кај децата

Бруксизам е чкрипење или стегање на забите, а овој феномен кај децата се јавува повремено. Најчесто е застапен кај деца до 12 години и се појавува во период на растење на млечни или постојани заби и исчезнува по нивно избивање.

Powered by WP Bannerize