Дупнување на ушите на децата

Дупнување на ушите на децата

Стручњаците велат дека дупнувањето на ушите не е небезболно, но од тоа поважно е каде ги водите и кому му го препуштате тој процес за да нема последици.

На кого бебето има сини очи

На кого бебето има сини очи

Сите бебиња се раѓаат со сини очи, но дури кога ќе наполни една година, бојата почнува да се менува во согласност со гените.

Дали витамините кои бремените жени ги пијат предизвикуваат несоница

Дали витамините кои бремените жени ги пијат предизвикуваат несоница

И покрај бројните гласишта дека витамините во пренаталниот период предизвикуваат несоница, мала е веројатноста за такво нешто, велат стручњаците.

Пишувањето е многу важно за развој на мозокот на децата

Пишувањето е многу важно за развој на мозокот на децата

Колку пишувањето е важно, покажува фактот дека секое движење при оваа активност е значајна стимулација и бара координација на голем број на мускули. Во тие ситни и важни движења спаѓаат и пишувањето на коси леви и коси десни црти, полжавчиња и слично.

Обратното качување по лизгалка е добро за децата

Обратното качување по лизгалка е добро за децата

Секојдневно гледаме како децата нa лизгалките или тобоганите се качуваат наопаку односно преку делот од каде што треба да се спуштат. И додека едни родители ги предупредуваат децата тоа да не го прават, други ги оставаат бидејќи се забавуваат.

Галењето на миленичињата го намалува стресот

Галењето на миленичињата го намалува стресот

Оние кои имаат домашни миленичиња и имаат блиска емотивна врска со своите животни, со нивна помош можат да ги смират нервите, велат психолозите кои ги проучуваат емоционалните промени при интеракција на луѓето и животните.

Како да ги исокрените лошите навики во исхраната кај децата

Како да ги исокрените лошите навики во исхраната кај децата

Лошите навики во исхраната имаат длабоки корени поради што познатиот готвач Џејми Оливер покрена иницијатива да се регулира количината на шеќер во храната наменета за младите со помош на акцијата „Фуд револушн“.

Доење: Што кога бебето ќе гризне

Доење: Што кога бебето ќе гризне

На секоја доилка, порано или подоцна и се случува болен угриз. Без паника, иако е болно тоа е само фаза низ која некои бебиња поминуваат.

Фенот освен за коса, може да се најде и други работи

Фенот освен за коса, може да се најде и други работи

Освен за коса, фенот може да го користите и за многу други работи. На пример, ако сакате да ја извадите фотографијата од албумот со долната леплива страна, послужете се со фен. Топлиот воздух ќе помогне во одлепувањето но правете го тоа нежно.

Како детето да биде добар гостин

Како детето да биде добар гостин

На детето треба да му се објасни дека кога си одите од гости, треба да му се помогне на домаќинот околу собирањето на играчките. Исто така дека не треба да се однесува нападно и хистерично кога ќе му кажете дека е време да си одите.

Како полесно да го заспиете бебето

Како полесно да го заспиете бебето

За некои родители, заспивањето на бебето е едноставно, а за другите тоа може да биде целовечерна борба и размислување дали бебето ќе ја преспие целата вечер.