JASPER-поинаков метод на интервенциски третман наменет за децата со аутизам

Од многубројните интервенциски третмани наменети за работа со децата со аутистичен спектар на нарушувања JASPER методот се разликува по тоа што терапевтот го следи водството на детето, при тоа не насочувајќи го неговото внимание.
Терапевтот го поттикнува детето самото да иницира интеракција што е многу поинтервентно одколку детето само да ги следи неговите инструкции.

Работните студии до сега спроведени докажале дека овој метод на работа со децата кои спаѓаат во аутистичниот спектар значително ја подобрува нивната комуникациска и социолошка способност.

Бихејвиориалниот терапевт е оној што ја води програмата, применета по принципот на училишно опкружување, каде детето е дел од мала група.

 

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk