Намалената функција на тироидната жлезда е ризична во бременоста

Многубројни истражувања во полето на ендокринологијата и метаболитичките процеси укажуваат на фактот дека ризикот за појава на одредени компликации во текот на бременоста е во тесна врска со намалената активност на тироидната жлезда.

Хормоните кои ги излачува тироидната жлезда се неопходни за правилен развој на мозкот на фетусот, особено во текот на првата половина од бременоста.

Според статистичките податоци, доколку постои намалена активност на тироидната жлезда ризикот за појава на предвремено раѓање на бебето, намален коефициент на интелегенција кај бебињата или спонтан абортус се зголемуваат за 30%

Проблемот е во тоа што многу се чести случаите кога жените воопшто не приметуваат дека имаат проблем со тироидната жлезда поради мноштвото на симптоми кои можат да им се препишат и на други здравствени состојби.

Истажувањата на американските ендокринолози утврдиле дека дури 15% од трудниците не биле свесни дека имале проблем со тироидната жлезда.

Секако, доколку проблемот со намаленото излачување на тироидни хормони се држи под лекарска контрола нема место за загриженост.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk