Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Кога детето чита или му читаат родителите, неговиот мозок работи многу повеќе од едноставно следење на приказната. Со скенирање на мозокот е докажано дека кога се замислува сценографијата на приказната, ликовите се оживуваат, се доловуваат звуците и мирисите, се активираат различни подрачја на мозокот со кои тие искуства се обработуваат и се создаваат нови невронски врски.

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Комуникацијата преку социјалните мрежи доведува до намалување на емпатијата и емоционална незрелост. Неколку стотина пријатели на Фејсбук не се пријатели туку публика.

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

За мозокот да се развива и нервните клетки да се поврзуваат, на детето му треба околина која ќе го поттикнува, а денес многу родители се прашуваат за каква околина станува збор и какво место треба да и се даде модерната технологија.

Исхрана за време на лекување со антибиотици

Исхрана за време на лекување со антибиотици

Кога детето прима антибиотик, потребно е да му се олеснат симптомите. Што и да прима детето, важно е да пие многу течности, топли напитоци како и лесна исхрана со многу овошје и зеленчук. На децата над две години може да им се понуди мед.

Како да се препознаат симптомите на пневмокока

Како да се препознаат симптомите на пневмокока

Симптомите за присуство на пневмокока зависат од тоа кој орган е зафатен со воспаление. Ако е средно уво, симптомите се специфични за тоа воспаление. Зголемена температура, болка во уво, плачливост, губење на апетит.

Што е пневмокока

Што е пневмокока

Пневмококата е бактерија која предизвикува најопасни заразни болести на дишните патишта кај децата. Бидејќи се пренесува преку кашлање, кивање или зборување, инфекцијата со таа бактерија е лесно заразна во затворени простории каде што има многу деца, како што се градинки и училишта.

Медаљони во сос од печурки

Медаљони во сос од печурки

Сочно месо во бел крем-сос. Уживајте во вкусот на јадењето за чијашто подготовка не ви е потребна посебна кулинарска вештина.

Какви се децата-овни како ученици

Какви се децата-овни како ученици

Учениците во хороскопски знак овен, вообичаено се успешни во учењето. Со добра мотивација ќе покажат дека лесно можат да се носат со школските предизвици. Ќе бидат немирни и заиграни но и љубопитни и желни за учење.

Карактеристики на децата родени во знакот на овен

Карактеристики на децата родени во знакот на овен

Малите овнови не скаат рутина и присила, што се воочува на предшколска возраст. Често се борат со својата вродена нетрпеливост,  се сакаат да добијат одма. Тешко ги поднесуваат поразите. Објаснете му на детето дека не мора секогаш да биде најдобар во се, така што губитокот може да донесе и добивка.

Детето со однесувањето испраќа скриени пораки

Детето со однесувањето испраќа скриени пораки

Кога детето се однесува како што не треба, обидете се да откриете што детето со однесувањето сака да каже, бидејќи нешто се случува во него, но тоа не знае да каже.

Родителите треба да внимаваат на некои работи кога воспоставуваат правила

Родителите треба да внимаваат на некои работи кога воспоставуваат правила

Кога се воспоставуваат правила важно е вашите очекувања да бидат прилагодени на возраста на детето и да се кажани на тој начин што тоа ќе ги разбере.

Powered by WP Bannerize