Прва помош при пеленски осип

Прва помош при пеленски осип

Особено во првата година од животот нежната кожа на бебето може многу лесно да се надразни. Се смета дека дури 60% од бебињата добиваат пеленски осип во текот на првите 12 месеци.

Како правилно да се заштитите од UV зраците

Како правилно да се заштитите од UV зраците

Во текот на летниот период кожата е многу повеќе изложена на сончевите зраци. Уште во првите летни денови потребно е да размислиме како правилно да се заштитиме од нивното штетно влијание. Прекумерното изложување на сонце придонесува за прерано стареење на кожата и зголемување на ризикот за појава на рак на кожата.

Воспаление на градите- Маститис

Воспаление на градите- Маститис

Маститисот е воспаление на градите, предизвикано од микроорганизми.

Зошто мајчиното млеко е најдобра храна за бебињата?

Зошто мајчиното млеко е најдобра храна за бебињата?

Мајчиното млеко содржи се што му треба на бебето во првите шест месеци од неговиот живот, хранливи материи, минерали, витамини, вода, антитела-буквално се. Мајчиното млеко го подобрува имунитетот на детето, ја намалува шансата за настанување подоцнежни болести во животот како што се алергии, асма, различни видови на инфекции, дијабетес.

Како вашата исхрана влијае на млекото

Како вашата исхрана влијае на млекото

Доста производи можат да влијаат врз млекото, да се најдат во него и да предизвикаат различни пореметувања. Најчесто станува збор за стомачни проблеми кај нив, пролив, црвенило на кожата.

Отекување на градитe – преполнетост

Отекување на градитe - преполнетост

Кога ќе почне да се произведува поголемо количество млеко, нормално е градите да станат поголеми, потешки и малку болни. Ова обично се случува од 2 до 6 ден после породувањето. Градите може да отечат, да станат многу тврди, со грутки и болни. Може да се јави и црвенило, жештина, пулсирање и вовлекување на брадавиците, како и да дојде до благо покачување на температурата кај мајката.

(Видео) Мајка направи драма, откако беше уапсена заради небрежност кон ќерката

(Видео) Мајка направи драма, откако беше уапсена заради небрежност кон ќерката

Снимката која го преплави Интернет го прикажува моментот кога мајката се соочува со фактот дека ја оставила едногодишната ќерка во возилото за време на топлиот летен ден.

Знаевте ли дека доењето помага при намалувањето на килограмите?

Знаевте ли дека доењето помага при намалувањето на килограмите?

Мамички одлична вест! Сте слушнале ли дека доењето помага при намалувањето на килограмите? Да, ова е чиста вистина!

Светска недела на доењето: Почеток на работа, не мора да значи и крај за доењето

Светска недела на доењето: Почеток на работа, не мора да значи и крај за доењето

За време на Светската недела на доењето НВО „Матрона“ заеднички со сите надлежни институции, компании и здравствени организации јавно повикува на зголемување на свесноста за важноста и придобивките од доењето.

ВИДЕО: Идеална положба за доење на бебето

ВИДЕО: Идеална положба за доење на бебето

Мамички ова интересно видео ќе ви помогне да ја определите правилната положба за доење на бебето.

Мајка се породила во јавен тоалет и го оставила бебето да се удави во одвод

Мајка се породила во јавен тоалет и го оставила бебето да се удави во одвод

Мајка која се породила во јавент тоалет во Пекинг, го оставиле бебето да се удави во одводот. Минувачите слушнале плачење  и веднаш ја повикале полицијата, па новороденчето било спасено на време.

Powered by WP Bannerize