Зошто некои деца доцнат со пубертетот

Зошто некои деца доцнат со пубертетот

Се проценува дека околу четири проценти од девојчињата и момчињата во пубертетот влегуваат или порано или подоцна, а сега е докажано дека тоа е работа на генетско наследство.

И граѓаните од другите градови се вклучија во поддршката на лицата со посебни потреби

И граѓаните од другите градови се вклучија во поддршката на лицата со посебни потреби

Голем број на граѓани даваат поддршка за законските измени кои ги бараат родителите на лицата со посебни потреби за институционално да им се олесни животот на овие луѓе. Денеска се отворени книгите за потписи во Штип, Битола, Куманово како и на Филозофскиот факултет во Скопје.

Дали треба однапред да го знаете полот на бебето

Дали треба однапред да го знаете полот на бебето

Веднаш штом им ја соопштите бременоста на вашите пријатели, првото прашање што на сите им паѓа на памет е: Машко или женско? Но, пред и самите да го откриете одговорот, ќе забележите дека сите луѓе околу вас имаат поделени мислења во врска со тоа дали треба или не треба да дознаете. Овие 3 причини ќе ви докажат зошто би требало да почекате и да не го дознавате полот на бебето однапред…

Останете безбедни од сексуални болести

Останете безбедни од сексуални болести

Најлесен начин да се заштитите е да знаете дали вашиот партнер се тестирал, ако имал други партнери од последниот пат кога се тестирал и какви му/ѝ биле врските во минатото.

Јаглехидратите сепак му требаат на организмот

Јаглехидратите сепак му требаат на организмот

Не е добра идеја да се избегнуваат јаглехидратите, бидејќи разградувајќи ја гликозата тие се главен извор на енергија за мозокот. Ако ја ограничите количината на глукозата, телото ќе бара други извори на енергија, најчесто од самите мускули.

Големината на стомакот на трудницата зависи од повеќе фактори

Големината на стомакот на трудницата зависи од повеќе фактори

Секое тело е различно и не постои одредено време кога на идните мајки треба да им се познава дека се бремени. На трудниците кои го очекуваат првото дете стомакот може да стане видлив подоцна, имајќи предвид дека мускулите се уште не се растегнати.

Во прво одделение децата се уште мислат дека се во градинка

Во прво одделение децата се уште мислат дека се во градинка

Во првите одделенија во основните училишта, децата го памтат начинот на учење од градинките. Затоа во овој период се уште им е убаво и интересно. Таму знаењето го стекнувале низ игра и забава, не морале да седат 45 минути, се наоѓале во амбиент кој ним им бил познат, во простор со убави бои и воспитачки кои можеле да ги прегрнат кога ќе посакаат.

Реакцијата на околината влијае на тоа дали детето ќе продолжи да пцуе

Реакцијата на околината влијае на тоа дали детето ќе продолжи да пцуе

Шокот или збунетоста на околината кои детето го добиваат како награда за изговорена пцовка е доволна мотивација и понатаму така да се изразува. Од друга страна ако детското пцуење е поддржано од возрасните и ако на тоа се гледа со симпатии, потешко ќе се искорени, бидејќи тешко е да се објасни зошто забранувате нешто што сте го толерирарале.

Зошто бебињата гризат додека цицаат и како да се заштитите

Зошто бебињата гризат додека цицаат и како да се заштитите

Израснатите забчиња можат да бидат остри и да ја повредуваат кожата на дојките, па обрнете посебни внимание ако се сомневате дека бебето може да ја тестира способноста за гризење.

Еротските филмови ја зголемуваат подвижноста на сперматозоидите

Еротските филмови ја зголемуваат подвижноста на сперматозоидите

Наутро, нивото на сперматозоиди е поголемо отколку навечер. Исто така е помало ако мажот носи тесна гардероба и се капе во врела во вода.

Преголемата желба за бременост може да го наруши сексуалниот живот

Преголемата желба за бременост може да го наруши сексуалниот живот

Преголемата желба за бременост може да го наруши сексуалниот живот. Односите само во време на овулација ќе го направи сексот рутина за добивање на дете, што со тек на време може да го наруши и емотивниот однос.

Powered by WP Bannerize