Храна која треба да му ја понудите на хиперактивното дете

Храна која треба да му ја понудите на хиперактивното дете

Природната храна го смирува нервниот систем, особено намирниците кои во својот состав содржат голема количина на калциум и цинк.

Навремено заштитете ја нежната бебешка кожа од надворешните влијанија

Навремено заштитете ја нежната бебешка кожа од надворешните влијанија

Бебешката кожа е многу понежна од кожата на возрасен човек што ја прави почувствителна на надворешни влијанија ( влијание од сонце, ветер, студ ) или повреди.

Пикантно пилешко на скара

Пикантно пилешко на скара

Ручекот кој се подготвува на скара, најслатко се јаде.

Извинувањето вреди злато

Извинувањето вреди злато

Тешко може да се очекува дека родителите и детето во секоја ситуација ќе можат да се конторлираат и на примерен начин да ја искажат фрустрацијата.

Фрустрација кај родителите

Фрустрација кај родителите

Ако родителите не знаат да ја контролираат фрустрацијата, ќе реагираат на начин што ќе покажуваат бес, лутина, помалку трпение за одредено однесување на децата, непримерна комуникација и слично.

Мајката повеќе ги развува емоциите, а таткото самодовербата и сигурноста

Мајката повеќе ги развува емоциите, а таткото самодовербата и сигурноста

Без разлика на тоа дали детето расте со еден или со двајца родители, треба да се извлече максимум во смисла, детето да го добие од мајката и таткото она што му е потребно за да се развие во комплетна личност.

Важноста на учителот во живото на детето

Важноста на учителот во живото на детето

Кога Александар Македонски го прашале зошто покажува повеќе почит спрема својот учител отколку спрема татко му, тој одговрил: „Учителот ми пружа вечен живот, а татко ми ми дал постоење кое ќе помине. Татко ми ме донел од рајот на Земјата. Учителот ме воздигна од Земјата во рајот.“

Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Читањето на децата има голема улога во развојот на мозокот

Кога детето чита или му читаат родителите, неговиот мозок работи многу повеќе од едноставно следење на приказната. Со скенирање на мозокот е докажано дека кога се замислува сценографијата на приказната, ликовите се оживуваат, се доловуваат звуците и мирисите, се активираат различни подрачја на мозокот со кои тие искуства се обработуваат и се создаваат нови невронски врски.

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Фејсбукот ја намалува емпатијата и емоционалната незрелост

Комуникацијата преку социјалните мрежи доведува до намалување на емпатијата и емоционална незрелост. Неколку стотина пријатели на Фејсбук не се пријатели туку публика.

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

Технологијата не смее да биде основен модел на учење

За мозокот да се развива и нервните клетки да се поврзуваат, на детето му треба околина која ќе го поттикнува, а денес многу родители се прашуваат за каква околина станува збор и какво место треба да и се даде модерната технологија.

Исхрана за време на лекување со антибиотици

Исхрана за време на лекување со антибиотици

Кога детето прима антибиотик, потребно е да му се олеснат симптомите. Што и да прима детето, важно е да пие многу течности, топли напитоци како и лесна исхрана со многу овошје и зеленчук. На децата над две години може да им се понуди мед.

Powered by WP Bannerize