(ВИДЕО) Силата и моќта на мајките кои чуваат болни деца

(ВИДЕО) Силата и моќта на мајките кои чуваат болни деца

Таа е скршена на милиони пачиња, ја боли секоја клетка, во исто време има сила за да урне 2 планини одеднаш.

Јунешки плескавици

Јунешки плескавици

Израдувајте ги децата со вкусни сочни плескавици.

Прекумерната тежина може да предизвика главоболка

Прекумерната тежина може да предизвика главоболка

По анализата на 12 студии во кои учествувале повеќе од 288.000 испитаници, истражувачите откриле дека луѓето со индекс на телесна маса поголем од 30 имаат 27  отсто поголеми шанси дека ќе имаат мигрена во однос на оние со нормална тежина.

Театарските претстави поволно влијаат врз развојот на мозокот на децата

Театарските претстави поволно влијаат врз развојот на мозокот на децата

Едно истражување на американските научниците покажува дека театарската уметност кај младите има бројни позитивни влијанија врз развој на мозокот. Само една приказна раскажана низ театарска претстава на мозокот на детето влијае неколку пати поквалитетно и подолготрајно отколку истата приказна која ќе се види на филм или прочита во книга.

Емпатијата децата ја учат во семејството

Емпатијата децата ја учат во семејството

Емпатијата се учи од раѓање. Низ емоционално изразување, детето го прилагодува изразувањето на емоциите спрема другите.

Улога на родителите во искажување на детските стравови

Улога на родителите во искажување на детските стравови

Важно е родителите да ги прифатат стравовите како дел од растењето на децата и фаза која поминува и да настојуваат да го охрабрат детето да ги изрази чувствата.Со нивно искажување и поддршка, стравот ќе се намали.

Стравови кај децата на училишна возраст

Стравови кај децата на училишна возраст

Училиштето за детето претставува вистински прв голем предизвик, бидејќи мора да преземат одговорност за сопствениот успех и училишни обврски. Стравот кој тогаш се јавува често е поврзан со мислењето на другите за нас и доверба во сопствените способности.

Секое лошо однесување на децата може да се реши со правилна комуникација

Секое лошо однесување на децата може да се реши со правилна комуникација

Децата често им пркосат на родителите и на авторитетот бидејќи сметаат дека никој не ги разбира, не ги почитува или не обрнува внимание на нивните потреби. За жал, честопати таквата реакција на детето е грубо казнувана.

Како проблемите на родителите влијаат врз развојот на децата

Како проблемите на родителите влијаат врз развојот на децата

Здрава атмосфера во семејството придонесува за здравје на поединците и треба да се гради од самото раѓањеИмено караниците во семејството и запоставувањето на децата силно влијае врз психичкиот развој. Подоцна кога ќе пораснат се борат со депресија, агресивно однесување, неможност да воспостават сериозни врски и слично.

На детето треба да му се даде можнос да избира, но да се знае кога и како

На детето треба да му се даде можнос да избира, но да се знае кога и како

За развој на детето и самостојно донесување на одлуки, чувство на самоконтрола и самодоверба кои одат рака под рака со самостојноста се важни за време на растењето на децата.Родителите треба да создаваат ситуации во кои децата ќе имаат можност да прават избори.

Природен лек против дијареа

Природен лек против дијареа

Дијареата настанува поради пореметување на секрецијата на течности во цревата и во голем број на случаи причина се бактериските и вирусните инфекции, но може да биде предизвикана од алергии и интолеранција на храна, емотивна напнатост или стрес.

Powered by WP Bannerize