Лутата пиперка е корисна за здравјето

Лутата пиперка е корисна за здравјето

Ново истражување на Универзитетот во Вермонт покажува дека постои поврзаност помеѓу конзумирање на лута храна и стапка на смртност.

Марте Мео методата во воспитување на децата

Марте Мео методата во воспитување на децата

Марте Мео, што во превод од латински значи „со сопствени сили“ како метод во воспитување на децата го разви Мариа Артс во 70-те години минатиот век во Холандија.

Откажување од терапија при корегирање на деформитети

Откажување од терапија при корегирање на деформитети

Три деформитети кои најчесто се јавуваат кај бебето се проблеми во развојот на колковите, крив врат и криви стапала. Некои се гледаат веднаш, некои во првите месеци од животот, некои подоцна.

Прерано поставување во седечка положба

Прерано поставување во седечка положба

Ако ортопедот на шест месеци каже дека со колковите е се во ред и бебето може да седи, родителите го толкуваат како, детето веднаш треба да го стават да седи.

Што кога бебето не се врти од грб на стомак

Што кога бебето не се врти од грб на стомак

Еден од стравовите на родителите е детето да не падне од креветот. За тоа да не се случи го држат во раце, што некогаш е претерано бидејќи во таа положба бебето е пасивно.

Несоодветна тропалка за стимулација на бебињата

Несоодветна тропалка за стимулација на бебињата

Како да се избере играчка за бебе е наизглед едноставна работа, но честопати на крај го купувате она што ви се допаѓа или се што сте сакале кога сте биле мали. Бебето главно добива многу убави, но нефункционални работи. Со играчките се стимулира психомоторниот развој и го олеснува спонтаното зреење и учење.

Стимулирање на стискање на тупаница кај бебињата

Стимулирање на стискање на тупаница кај бебињата

Сите бебиња по раѓањето имаат стиснати тупаници, поради постоечкиот рефлекс на држење. Ако им ги ставите вашите прсти во шаките, ќе ги стиснат прилично силно. Но, не го правете тоа во првите три месеци (без разлика на тоа колку ви е симпатично и слатко) за да не го потенцирате истакнатиот рефлекс кој природно треба да се изгуби.

Бебето во првите шест месеци треба да лежи на стомак

Бебето во првите шест месеци треба да лежи на стомак

Ако бебето не поминува време во лежечка положба на стомакот, тоа е најчеста грешка на родителите која ја прават во првите месеци од животот на детето, што може да предизвика пореметување на нормалниот развој. Положбата на стомакот го подготвува бебето за ползење, бидејќи го поттикнува телото на кревање.

Што може да предизвика асиметричност на глвата на бебето

Што може да предизвика асиметричност на глвата на бебето

Се што може да направи главата на бебето да падне на страна не е добро. Тоа најмногу се однесува на седалки, лулашки и авто-седишта, па нивната употреба сведете ја на минимум. Авто-седиштата се задолжителни. но ако се обидете да пронајдете соодветно седиште за бебето, користете додаток кој ја држи главата во неутрална положба.

Како да знаете дали вашето бебе има рамна глава

Како да знаете дали вашето бебе има рамна глава

Здрава глава на новороденче има совршено округла форма. Задната, левата и десната страна се симетрични. Доколку сте загрижени дека бебето нема правилна форма на главата, проверете дали има какви било асиметричности или рамнини.

Совети за поголема безбедност на децата во автомобилите

Совети за поголема безбедност на децата во автомобилите

Несовесни возачи има се повеќе и не треба многу истражување за да се види дека најголем број од сообраќајните прекршоци се поради преголема брзина.

Powered by WP Bannerize