Рентгенско снимање на забите во текот на бременоста

Познато е дека за  рентгенско снимање во стоматолошки цели се потребни минимални дози зрачења.

Исто така во прилог на оправдување на постапката оди и фактот дека самиот објект кој што се снима е на голема одалеченост од матката.

Но сепак, во текот на бременоста пожелно е да се избегнува секое рентгенско зрачење, особено во текот на првите дванаесет месеци од бременоста.

Доколку снимањето е сепак неопходно рогаш најчесто тоа се извршува додека трудницата стои со примена на сите мерки на заштита на мајката и плодот.

Исто така, доколку околностите го овозможуваат тоа, снимањето се препорачува да се изврши со дигитални рендгенски техники-радиовизиографија бидејќи тогаш зрачењата се за околу 70% помали во споредба со класичните рентгентски уреди.

Facebook Comments
Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk