Роденденски чискејк +12 месеци

Објавено на: Jan 31, 2015 од Мама Кате

Во прилог прочитајте го рецептот за роденденскиот чискејк

 

  • 250 грaма бисквити50 грама стопен путер
  • Лажица шеќер, сируп или мед
  • Малку цимет.
  • Крем сир:
  • 400 грама свежо сирење
  • 200 грама АБЦ сир
  • 1 лажица шеќер или друг засладувач
  • 2 банани, една чаша боровинки или малини

    За преливот над кремот:

  • Кисела павлака и малку шеќер

 

1) Загрејте ја рерната на 180 степени. Дното на тавата на средина го покривате со хартија за печење  , а страните ги подмачкувате со масло.

2) Ги мелете бисквитите, ги додавате сите други состојки, добро промешувате а потоа со лажица се мачка смесата во тавчето за да се добие тенка подлога. Печете 10 минути и отстранете да се излади.

3) Сирењето и шеќерот се матат со миксер за да се добие кремаста смеса, а потоа една по една се додаваат и бананите.

4) Намалете ја рерната на 170 степени, смесата прелијте ја преку подлогата од бисквити и печете уште половина час.Се вади тортата и се остава да се олади 5-10 минути , смесата се става над површината на колачиња и печете околу половина час.

5) Кремот се меша со шеќерот. Извадете го колачот од рерната. Оставете го да се излади 5-10 минути по почнувајќи од врвот на страната кон средината на тавата со лажица лесно Наредете еден слој на крем. Се пече уште 10 мин.

6) Тот, нека се излади прво на собна температура и како сакате, додадете декоративни плодови, потоа во фрижидер преку ноќ. Кога се пече ќе биде уште доста течност, малку ќе се тресат како пудинг, но по ладење ќе биде совршена


Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mk



Коментари

Би можело да ве интересира и…