Што се случува ако трудницата се зарази со рубеола

Објавено на: Sep 08, 2016 од Мама Ане

Рубеолата е акутна, инфективна болест, која се карактеристира со осип од светлоцрвени, мали и точки со неправилна форма, при што се појавува и зголемување на лимфните чворови, особено на вратот и позади ушите. 

Инфекцијата со рубеола кај трудницата може да предизвика спонтан абортус, предвремено породување или во екстремен случај раѓање на мртвороденче. Доколку плодот се задржи можни се голем број на малформации на плодот.

Сепак,  многу е важно во кој стадиум од бременоста трудницата ќе се зарази со рубеола.
Ризикот по плодот е најголем во првото тромесечје од бременоста, односно во раниот стадиум од развојот на плодот и се намалува како што се напредува бременоста кон третото тромесечје.

Ако трудницата се инфицира со рубеола во првите дванаесет седмици од бременоста, голема е веројатноста ( до 85%) кај бебето да се појави природен конатален рубеола синдром- CRS.

По изминувањето на дваесеттата бедека ид ременоста значително се намалува ризикот дека инфекцијата ќе редизвика серозни малформации кај плодот.

Голем број на сериозни проблеми поврзани со CRS најчесто се манифестираат со глувост, слепило или тешко оштетување на видот, срцеви маани, невролошки проблеми, ментална ретардација и др. Од нив, некои дефекти можат да се откријат при раѓањето, додека други можат да се манифестираат подоцна во животот.

 


Мама365.мк ги задржува сите авторски права. Оваа содржина НЕ смее да се копира, размножува или на било кој друг начин да се дистрибуира без писмено одобрение од мама365.мк. Превземањето може да се врши ЕДИНСТВЕНО со наведување на мама365.мк како извор на содржината, со линк до соодветната содржина поставена на изворната страна www.mama365.mkКоментари

Би можело да ве интересира и…